SPALARNIE KUR, DROBIU PADŁYCH ZWIERZĄT

 

Na polskim rynku od kilku lat jest obecna ciekawa oferta dotycząca spopielania odpadów organicznych. Jest ona skierowana przede wszystkim do producentów drobiu kur, kaczek, indyków, ale również ma zastosowanie w hodowli: trzody chlewnej, owiec, ryb oraz ubojniach, rzeźniach, zakładach przetwórstwa mięsnego, klinikach weterynaryjnych, krematoriach dla zwierząt – słowem, wszędzie tam, gdzie powstają odpady organiczne.
Piece do spopielania odpadów (w tym kur), bo o nich mowa, pozwalają zlikwidować je szybko, efektywnie i co ważne, zgodnie z obowiązującym prawem. Uproszczona procedura pozwala uzyskać konieczne zezwolenia praktycznie w ciągu półtora miesiąca. Wszystko to dzięki rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego ustanawiającemu przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

 

JAK TO DZIAŁA?

Do uruchomienia spalarni potrzebujemy utwardzone podłoże (najlepiej w postaci wylewki betonowej), gniazdo elektryczne oraz instalację paliwową. Podłączenie i uruchomienie pieca zajmuje pół dnia. Wspomniane urządzenia składają się z dwóch komór: głównej – gdzie następuje proces spalenia; temperatura w komorze to 950 °C i dopalającej – gdzie zostają dopalone wszystkie gazy i substancje trujące powstałe w wyniku spalania w komorze głównej (piroliza). Na końcu tej drogi jest komin, którym ulatują gorące opary całkowicie bezpieczne dla otoczenia, stanowiące doskonałe źródło energii, wykorzystywane do odzysku ciepła.

Medium opalające, do wyboru – olej opałowy lub gaz. Ilość spalonych odpadów to ok. 50 kg na godzinę.
Cały proces spalania jest automatyczny – kieruje nim sterownik bez udziału człowieka. Nasza rola ogranicza się do zakładu odpadów, włączenia pieca i usunięcia popiołu.

 

CO ZYSKUJEMY?

Na pewno niezależność. Możemy rozstać się z firmą utylizacyjną, zlikwidować nieestetyczne i pełne bakterii kontenery. To my decydujemy ile odpadów i kiedy spalimy. Redukujemy do minimum ryzyko zakażeń i przenoszenia chorób oraz rozprzestrzeniania się robaków i owadów na fermie.
Wzrasta bezpieczeństwo i higiena. Myślę, że nie trzeba tłumaczyć jakim zagrożeniem są pojazdy do przewozu odpadów wjeżdżające na fermę, szczególnie latem. Możemy utylizować II i III kategorię odpadów, dzięki temperaturze spalania 950C. Popiół po spaleniu to ok. 5-10 % pierwotnego wsadu. Może on stanowić doskonały nawóz nieorganiczny.
Ogromnym atutem jest odzysk ciepła z procesu spalania. Dzięki niemu możemy zapewnić sobie dopływ ciepłej lub gorącej wody, nawet w sposób ciągły. Wszystkie wymienione elementy dają ogromne oszczędności w każdym budżecie.


JAKI JEST KOSZT INWESTYCJI?

Koszt jednorazowy to zakup pieca. Oferta mówi o 10 modelach i kosztuje w zależności od wielkości wsadu od 80 kg do 2 ton. Pice na gaz są o ok. 10 % droższe. Najważniejszy jest koszt eksploatacji. Średnie zużycie paliwa to ok. 8 l/h na palnik ( w zależności od modelu 2-3 palniki). Przy piecach o wsadzie 1-2 ton zużycie wzrasta nam do 12 l/h. Zużycie gazu to przedział od 10 do 12 l/h. Zużycie prądu to 0,25 kW/h, czyli ok 1-1,5 zł dziennie. Pozostają jeszcze koszty pracy człowieka przy załadunku i rozładunku.

 

Kontakt z nami

Dane kontaktowe

  • Ulica: skrytka pocztowa 49
  • Miejscowość: Świecie
  • Tel. kom.: +48 600 832 077

Napisz do nas

  Help